Gimnazjaliści z klasy 3a spędzili tegoroczne walentynki w wyjątkowy miejscu. Na naszej mapie krakowskich muzeów wartych odwiedzenia tym razem znalazło się Muzeum Techniki i Sztuki Japońskiej „Manggha”, które proponuje młodzieży oryginalny sposób poznawania kultury japońskiej. Dzięki specjalnie opracowanemu programowi “Japonia wczoraj i dziś” zwiedzający mogą w atrakcyjnej i ciekawej formie zapoznać się z japońską sztuką i techniką.
Podróż rozpoczęliśmy od opowieści o Kraju Kwitnącej Wiśni: o usytuowaniu geograficznym kraju, przyrodzie, kulturze i sztuce, tradycji i codzienności współczesnego Japończyka. Kolejnym punktem były warsztaty z podstaw pisma japońskiego z elementami kaligrafii, a ostatnim spotkanie z japońską kuchnią. Pierwsze skojarzenie z tą kuchnią to bardzo często potrawa sushi, jednak warto wiedzieć, że japońska tradycja kulinarna jest bardzo rozwinięta i dalece wykracza poza popularne: ryż i ryby. Podczas sensorycznej opowieści uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę o najpopularniejszych daniach japońskich oraz produktach używanych w procesie ich przygotowywania.
Polecamy to miejsce tym, którzy lubią odkrywać rzeczy nowe i egzotyczne.
Magdalena Urban Kopeć